Reclamam un nou sistema de classificació dels hotels per estrelles adequat a un turisme sostenible

Reclamam un nou sistema de classificació dels hotels per estrelles adequat a un turisme sostenible

Aquest divendres, representants del Fòrum de la Societat Civil han reclamat en roda de premsa la creació d’un nou sistema de classificació dels hotels, diferent de l’actual, i adequat a un turisme sostenible. El nou sistema que proposen les entitats que formen part del Fòrum volen que tenguin en compte criteris de sostenibilitat, tant mediambiental com social i econòmica, que impactin realment al nucli del model econòmic del sistema d’allotjaments turístics. D’altra banda, el nou sistema suggerit vol incorporar un sistema de classificació que equilibri les necessitats de tots els grups d’interès, incloent-hi criteris que satisfacin també els residents.

Jaume Garau, membre del Fòrum, ha explicat que “el 2022 es van modificar dels criteris de qualificació per estrelles a la nova Llei Turística, on es van introduir només 39 punts mediambientals”. Precisament, de 950 punts (que és la màxima puntuació que pot tenir un hotel de 5* superior), “només 39 punts estan relacionats amb mesures sobre el seu impacte al medi ambient, i tots optatius. Aquesta llei ha aprofundit poc i creim que va cap a la direcció contrària que trobam que hauria de seguir el model turístic“, ha explicat Garau.

Aquesta proposta integra conceptes i mesures mediambientals, socials i econòmiques dins del nucli de valor del sector hoteler, integració que justament permet un apropament real als processos de transició cap a la circularitat i la sostenibilitat. La nova classificació que ha proposat avui divendres el Fòrum de la Societat Civil cerca equilibrar les necessitats de tots els grups d’interès que es veuen afectats pel turisme, i per això inclou criteris que satisfan les necessitats de les persones residents a Mallorca.

Per altra banda, el també membre del Fòrum, Alfonso de Oleza ha explicat durant la presentació “En la Llei Balear de Turisme, l’esperit de la reforma de la categorització d’estrelles segueix essencialment enfocat a temes com la grandària de les habitacions, els serveis extres de l’hotel i la satisfacció material del client”. A més, de Oleza ha afegit que “veient aquests criteris comprovam la poca valoració que es dona a qüestions que podrien suposar canvis significatius en la manera de gestionar un hotel orientat a la sostenibilitat i el respecte pel component social, el territori i el medi ambient“.

A la presentació d’aquesta proposta s’ha recalcat que aquest nou sistema de classificació dels hotels per estrelles adequat a un turisme sostenible instaura mesures que permetrien un model de creixement econòmic més inclusiu. Aquest model milloraria la convivència entre persones treballadores, residents i turistes, amb un ús més eficient dels recursos i un nou impuls de la col·laboració publicoprivada. Per acabar, el Fòrum de la Societat Civil ha explicat que aquestes situacions beneficien i permeten, a més, un major accés al finançament a través de Fons Europeus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *