Banners congrés web (1)

Carta de la presidenta

El model turístic actual i la imprescindible reconversió, amb tota la complexitat i l’amplíssima afectació que suposen, són ara mateix qüestions indefugibles per a la societat de les Illes Balears i el seu futur. I és amb el propòsit d’anàlisi, reflexió i producció de documents pel debat i la transformació que el Fòrum ha convocat el I Congrés de Turisme de la Societat Civil, al qual es convida a participar totes aquelles persones i associacions, amb una visió professional, acadèmica o ciutadana, que se sentin interpel·lades per la situació actual.

D’ençà de la constitució del Fòrum de la Societat Civil, en compliment dels objectius estatutaris proposats, l’associació ha procurat mitjançant reunions, debats i conferències la participació de la ciutadania en els diversos assumptes relatius a la transició cap a un model de convivència justa, equitativa i respectuosa que permeti el més ample desenvolupament social, cultural i econòmic en un marc respectuós amb els drets humans i el medi natural. Es tracta ara d’analitzar l’afectació del monocultiu del turisme de llarga durada amb les conseqüències que ha tengut i d’expressar la voluntat de la ciutadania d’incidir de manera inapel·lable en la definició del futur que ha de protagonitzar.

 

Joana Maria Palou
Presidenta del Fòrum de la Societat Civil

RESUM DE LA JORNADA

El Congrés de Turisme de la Societat Civil es va celebrar el passat 26 de juny a Palma. Començàrem amb la introducció de la presidenta del Fòrum de la Societat Civil, Joana Maria Palou, de la secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez, i de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens

A posteriori, la periodista Maria Llull va entrevistar a Fernando Valladares, doctor i professor d’investigació del CSIC. En aquesta conversa es va aprofundir en com el turisme afecta el canvi climàtic, en què podem fer a partir d’ara, en si arribam tard… a més d’intentar resoldre preguntes com si és possible un turisme sostenible o si es tracta d’un oxímoron.

"El turismo no va a tener más remedio que ser sostenible porque la sostenibilidad no es una opción, al igual que el decrecimiento económico. Lo que pasa es que estamos tan acostumbrados a elegir con la economía capitalista que no nos damos cuenta. Pero quiero insistir en que, aunque el diagnóstico ante el cambio climático es muy crudo y complejo, hay razones para el optimismo"
Fernando Valladares
Professor d'investigació del CSIC

A més a més, durant aquesta primera part del Congrés vam poder gaudir d’una taula rodona amb diferents representants de diversos sectors implicats o afectats amb i pel turisme. A aquest debat van participar la presidenta del GOB i representant del Fòrum de la Societat Civil, Margalida Ramis; el secretari general de CCOO, José Luis Garcia, la gerent d’Habtur, Maria Gibert; el director insular de Turisme, Governança i Sostenibilitat, Pedro Mas, i la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera.

Durant la segona part de la jornada, tant cap el final del dematí com d’horabaixa, es van formar quatre grups de treball per tal de debatre l’acceptació de les diferents esmenes i aportacions fetes en les setmanes anteriors al document de propostes turístiques presentat pel Fòrum i que podeu trobar més avall a aquesta pàgina. Els grups de treball en qüestió van tractar els següents temes:

1. Decreixement de places turístiques i adaptació al canvi climàtic

2. Turisme i medi ambient

3. Turisme economia i societat

4. Turisme i governança

Per acabar, les quatre persones que coordinaven cada grup de feina van presentar les conclusions del que s’havia debatut a la Sala d’Actes per compartir-ho amb la resta de participants. Finalment, es va brindar amb vi ecològic mallorquí amb la música del grup Rella. A més, la presidenta del Fòrum de la Societat Civil, Joana Maria Palou, va tancar la jornada convocant el II Congrés de Turisme de la Societat Civil.

EL DOCUMENT DEL CONGRÉS

Durant més d’un mes vam rebre més de 350 aportacions al document que treballàrem dia 26 de juny. El primer Document inicial sorgia d’una primera redacció del grup de Turisme del Fòrum de la Societat Civil i de les aportacions d’un centenar de persones expertes que el van completar. Des de la seva publicació, vam rebre més de 350 esmenes que ens han arribat de persones particulars, d’entitats, d’associacions i altres organitzacions.

Aquestes esmenes es van incorporar a un nou Document amb aportacions pendents d’aprovar, que dia 26 de juny vam debatre a la jornada presencial del I Congrés de Turisme de la Societat Civil. Per agilitzar les converses, es van formar quatre grups de treball corresponents a cada un dels apartats del text: decreixement de places turístiques i adaptació al canvi climàtic; turisme i medi ambient; turisme, economia i societat, i turisme i governança.

Finalment, i després del debat de dia 26 de juny, tenim un Document final aprovat anomenat “El turisme que volem”, text que presentarem a les institucions i que és el resultat d’aquest procés participatiu.

Aquest document és el resultat del procés explicat a l’apartat superior. Més de 200 persones van participar en la trobada presencial per debatre les propostes i per aprovar de manera consensuada les aportacions que la gent havia fet arribar al Fòrum de la Societat Civil durant el període d’esmenes al document inicial.

Així doncs, a la jornada presencial de dia 26 de juny vam poder dividir les persones participants en quatre grups per agilitzar el debat. Durant quatre hores es van posar les propostes damunt la taula, es van fer rectificacions i es van anar discutint fins a tenir el document que tenim el dia d’avui. Podeu consultar aquí el document definitiu:

DOCUMENT FINAL APROVAT

Aquest document, posterior al document inicial, recull les més de 350 aportacions que se’ns van fer arribar des de la publicació del document inicial. Com es pot observar, moltes de les propostes rebudes se solapaven o es repetien. Per aquest motiu, des del Fòrum de la Societat Civil es va fer una tasca intensiva de classificació i unificació per incorporar les aportacions que tant les persones com les entitats i organitzacions ens van enviar a través del nostre correu electrònic, per WhatsApp o per un formulari web que es va habilitar. 

Aquesta recopilació d’esmenes integrades al document inicial va ser el document que es va debatre dia 26 de juny a l’Estudi General Lul·lià durant la jornada presencial del I Congrés de Turisme de la Societat Civil. Podeu consultar aquí el document que es va debatre:

DOCUMENT AMB APORTACIONS PENDENTS D’APROVAR

Aquest primer document inicial sorgia d’una primera redacció del grup de Turisme del Fòrum de la Societat Civil i de les aportacions d’un centenar de persones expertes que el van completar. Aquestes persones van ser seleccionades o bé per la seva implicació acadèmica o laboral al món del turisme o bé per la seva implicació social.

Des de  publicació d’aquest document, moment en el qual vam obrir un període d’aportacions, vam rebre més de 350 esmenes que van arribar de persones particulars, d’entitats, d’associacions i altres organitzacions. Aquí podeu llegir aquest document inicial:

DOCUMENT INICIAL DEL CONGRÉS