L’habitatge, la diversificació i la situació turística, assignatures pendents segons el Fòrum de la Societat Civil

L’habitatge, la diversificació i la situació turística, assignatures pendents segons el Fòrum de la Societat Civil

El conjunt d’entitats ha presentat l’Evolució de les Transicions 2024, document que analitza 160 indicadors per saber si s’està transicionant cap a una Mallorca més sostenible a nivell econòmic, social i ambiental

L’Observatori de les Transicions del Fòrum de la Societat Civil ha presentat aquest dilluns l’Evolució de les Transicions 2024, informe que avalua la situació actual a través de diferents indicadors i que assenyala com l’habitatge, la diversificació o la situació turística són assignatures pendents, ja que no s’ha iniciat la transició ecosocial o bé s’ha anat cap endarrere. Precisament, a aquest document es revisen dades i es classifiquen en diverses categories per saber quin és l’estat actual de la transició. Els escenaris són transició no iniciada, transició iniciada, estancament i retrocés. El document es pot trobar a la pàgina web del Fòrum.

L’Evolució de les transicions és el document on l’Observatori del Fòrum de la Societat Civil avalua més de 160 indicadors de diferents temàtiques amb l’objectiu d’establir un sistema d’indicadors per fer una avaluació més objectiva i quantitativa respecte a l’evolució de temes claus per intentar determinar si estem transicionant cap a un model productiu més sostenible o repetim els cicles anteriors. A aquesta nova edició del document s’ha col·laborat amb un total de 26 persones, combinant persones investigadores júnior i sènior, a les quals se’ls ha assignat un dels temes clau a analitzar. Entre altres, s’han analitzat diverses temàtiques dividides en 3 grans temes: la transició econòmica, social i ambiental.

A més, s’ha presentat el Visor de les Transicions. Aquesta segona edició d’aquesta eina en línia és un visor, que podeu trobar a la pàgina web del Fòrum, i que mostra en línia les dades dels indicadors recollits, per veure’n l’evolució de forma clara. Els indicadors es troben agrupats per temàtiques, i té l’objectiu d’aterrar la informació derivada d’aquests en la societat civil, constituint un mecanisme de processat i transmissió de la informació entre les entitats científiques i la ciutadania no especialitzada.

El 2021, el Fòrum va engegar una primera edició del projecte de l’Observatori de les Transicions, el qual proposava l’impuls d’una xarxa col·laborativa per compartir informació, generar noves estadístiques i compartir tasques de formació i gestió del coneixement de la situació actual a Mallorca i de si ens encaminam cap a un futur sostenible. Per a fer-ho, l’Observatori ha treballat de nou enguany sobre una definició contínua de temes clau sobre els quals cal fer una feina d’observació, i dels quals s’estableix un llistat d’indicadors per fer una avaluació objectiva i quantitativa de la seva evolució, els quals s’han augmentat enguany, ja que s’han afegit temàtiques com “aigua” o “llengua i cultura”.

Aquesta xarxa inclou equips intergeneracionals, combinant experts en els temes tractats amb gent jove que s’impliqui des del principi amb els objectius i desenvolupament de l’Observatori, per potenciar i ajudar en la formació d’aquests joves investigadors i investigadores. Aquest projecte va produir una sèrie de documents, presentats públicament i disponibles tant en format digital com en físic, en què es detallaven les conclusions derivades de l’anàlisi d’aquests indicadors de les tres transicions estudiades: l’ambiental, l’econòmica i la social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *