Palma, 20 de novembre e 2024.– El Fòrum de la Societat Civil demana expressament a la presidenta Prohens, que en l’aplicació del Decret Llei de Simplificació i Racionalització administrativa no es permeti la legalització de cases, moltes d’elles grans xalets amb piscines, o inclús amb instal·lacions esportives, construïdes il·legalment, en alguns casos amb llicències turístiques, localitzades en zones o parcel·les del nostre territori declarades inundables, negables o incloses en àrees de prevenció de riscos (APR); ni noves construccions, sense possibilitat d’excepcions.
L’actual possibilitat de legalització, que permet el Decret Llei és, quan menys, una falta de respecte i consideració a la memòria dels 13 morts que ocasionaren les inundacions de l’any 2018 a Sant Llorenç, o als més de 220 morts a causa de les recents inundacions a València. L’anomenada popularment legalització dels inundables mitjançant el Decret llei, no sols permet legalitzar cases construïdes il·legalment sense llicència urbanística, sinó que a més posa en evident perill vides humanes, per la qual cosa des de la consideració del Fòrum, estem davant una molt possible inconstitucionalitat, de la que el Govern de les Illes Balears de cap de les maneres pot ser el promotor.
El Decret Llei planteja mesures que suposen una passa enrere en la transició de les Illes envers un model més resilient i adaptat al canvi climàtic. En aquest sentit, el Fòrum coincideix amb el plantejament del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears i dona suport a les demandes reflectides a l’informe d’anàlisi que va publicar fa uns dies.
Malauradament, a les Illes hem viscut diverses experiències recents de fenòmens meteorològics que han deixat greus danys personals, ambientals i econòmics que ens alerten sobre la necessitat d’adaptacions a aquestes situacions. A més de l’esmentada torrentada a Sant Llorenç d’octubre de 2018, l’esclafit de Banyalbufar (agost de 2020), el temporal Juliette (febrer de 2023) o la mateixa DANA d’aquest mes d’octubre a zones com Calvià o Porto Cristo.
Per aquestes raons, el Fòrum s’oposa a la legalització d’edificacions a zones inundables, fent extensiva aquesta denúncia a les zones de risc i, en definitiva, a totes les il·legalitats en sòl rústic, inclosa la permissivitat de l’ús turístic en aquestes edificacions.
A més, aquest tipus de mesures contemplades al Decret Llei van en detriment d’una ordenació del territori coherent que preservi el sòl rústic i representa un clar perjudici pel nostre sector primari. En aquest sentit, cal recordar que altres temporals com la borrasca Glòria (gener de 2020) o la borrasca Filomena (gener de 2021) condicionaren l’abastiment de productes de primera necessitat a totes les illes.
D’altra banda, el Decret Llei de simplificació administrativa és incongruent amb el projecte de sostenibilitat econòmica, ambiental i social que, en paral·lel, està promovent el Govern de les Illes Balears mitjançant l’anomenat Pacte per la Sostenibilitat. Un Decret Llei que en cap moment s’ha discutit als grups del Pacte.