El Fòrum de la Societat Civil proposa al conseller de Fons Europeus la primera Aliança Publicoprivada Transformadora

El Fòrum de la Societat Civil proposa al conseller de Fons Europeus la primera Aliança Publicoprivada Transformadora

Amb la col·laboració de l'arquitecta i urbanista sostenible especialista en Desenvolupament Territorial Regeneratiu Aliana Alonso i un grup ample de professionals s'ha registrat avui la petició perquè el Govern impulsi aquesta fórmula que permetrà viabilitzar projectes de la societat civil per a la transició econòmica, ecològica i social

Avui representants del Fòrum de la Societat Civil, agrupació d’entitats cíviques que es va fundar fa quasi dos anys, i un grup de professionals liderats per l’arquitecta i urbanista sostenible especialista en Desenvolupament Territorial Regeneratiu Aliana Rodríguez Alonso i un ampli grup d’especialistes locals, amb trajectòria en coordinar metodologies participatives per impulsar iniciatives de desenvolupament sostenible, han registrat a l’Oficina d’Inversions Estratègiques del Govern una sol·licitud perquè el Govern recolzi una Aliança Publicoprivada Transformadora (APPT) que permeti finançar  projectes de la societat civil orientats a impulsar la transició econòmica, ecològica i social a les Illes Balears. La proposta serà entregada avui mateix i exposada personalment al conseller de Fons Europeus, Miquel Company.

Aliana Alonso i el seu equip de professionals fa més d’un any que treballen amb el Fòrum de la Societat Civil per donar forma a una proposta perquè el finançament per aquests projectes es pugui materialitzar sota la fórmula de l’Aliança Publicoprivada Transformadora i es desplegui per executar en els pròxims 6 anys. Aquesta metodologia nova i pionera a les illes de finançament, permet a la societat civil organitzada, amb ampli bagatge i coneixement sobre temes de desenvolupament, accedir a finançament públic, especialment quan hi ha oportunitats excepcionals per a executar recursos, com és el cas dels Fons Europeus.

La metodologia proposada, permet capil·laritzar els diversos fons públics a partir d’una bateria inicial de 64 projectes que des de les diferents entitats que integren el Fòrum, promouen l’impuls i transformació cap a un nou model social, econòmic i ambiental a les Illes Balears. El marc de la L’APPT permetria incloure nous projectes impulsats per tots els sectors de la societat balear.

Al mateix temps que es presenta aquesta sol·licitud i proposta al Govern de les Illes Balears, té lloc un procés paral·lel a Canàries. Una xarxa de professionals de diferents disciplines i orientats al desenvolupament sostenible d’aquest arxipèlag, també coordinats per Alonso, fan el mateix al seu Govern autonòmic. D’aquesta manera, els dos arxipèlags, amb les seves singularitats, però també amb reptes compartits (com l’excessiva dependència del turisme com a base del seu model econòmic) podrien ser pioneres en la transició ecosocial, amb fons públics i lideratge de la societat civil, en un procés participat, plural i inclusiu.

Des del Fòrum afirmen que: “Som entitats sense afany de lucre, democràtiques, transparents, que des d’una pluralitat de visions, representam una part important de la societat civil de les Illes Balears i entenem que la participació real i efectiva és imprescindible en una societat democràtica avançada. Durant aquests dos anys i des dels nostres respectius àmbits d’actuació i experiències, les entitats del Fòrum ens hem dedicat contínuament a posar al centre de l’esfera pública de la nostra societat, múltiples i diverses propostes als diferents reptes que tenim, cada vegada més grans i difícils de solucionar. Hem fet propostes legislatives, econòmiques, organitzatives, formatives, que suposen tot un bagatge de coneixement i experiència col·lectiu que s’han de valorar en el seu just preu. Una societat democràtica avançada sense  una societat civil forta és una societat fràgil”.

One thought on “El Fòrum de la Societat Civil proposa al conseller de Fons Europeus la primera Aliança Publicoprivada Transformadora”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *