El Fòrum de la Societat Civil ha incidit que “el model actual ha creat riquesa, però sobretot, ha creat rics i desigualtat”
Durant tot aquest dimecres 26 de juny, el Fòrum de la Societat Civil celebra el I Congrés de Turisme de la Societat Civil, amb l’objectiu de debatre sobre el model turístic actual. La presidenta del Fòrum, Joana Maria Palou, ha incidit durant la inauguració del Congrés que “el model actual ha creat riquesa, però sobretot, ha creat rics i desigualtat”. A més, Palou ha agraït la presència de les més de 200 persones inscrites i ha celebrat les 350 aportacions que la societat civil i les organitzacions feren arribar per debatre durant la jornada d’avui.
El Fòrum, ha explicat la seva presidenta, ha tengut des dels seus inicis la voluntat de transicionar “cap a un model de convivència justa, equitativa i respectuosa, que permeti el més ample desenvolupament social, cultural i econòmic en un marc respectuós amb els drets humans i amb el medi natural, amb la convicció que la participació de la societat civil és imprescindible en una societat democràtica avançada”. L’objectiu del Congrés és “analitzar l’afectació del monocultiu del turisme de llarga durada amb les conseqüències que ha tingut”, ha explicat Joana Maria Palou, “a més d’expressar la voluntat de la ciutadania d’incidir de manera inapel·lable del futur que ha de protagonitzar”.
La secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez, ha celebrat el fet que “hem estat capaços, entre tots, de construir el consens i les aliances que avui ens permeten un debat assossegat sobre el turisme que volem. Aquest consens s’ha de cuidar, mantenir i millorar des de la generositat i la valentia per construir mesures reals i efectives que millorin la vida dels ciutadans”.
A més a més, Sánchez ha assenyalat que confia “que les aportacions d’aquest Congrés ajudin a aprofitar l’oportunitat que se’ns obre amb el consens unànime recentment generat quant a la necessitat d’enfortir decididament la governança del turisme que volem”.
Per acabar, la presidenta del govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha agraït la convidada per participar en aquest primer Congrés de Turisme de la Societat Civil. “Un espai d’on poden sortir dades i estudis que analitzar al si de la mesa per al Pacte social i polític per a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears, perquè podeu tenir la seguretat que les escoltarem amb interès”, ha afirmat.
Prohens ha insistit que xerrar de límits, de contenció, és avui dia la manera de defensar el turisme i les Illes Balears. Per això, ha apel·lat a la responsabilitat i a l’altura de mires de tots i totes per tenir un debat constructiu. “Perquè només ho traurem, des de la serietat i el rigor. Sense prejudicis ni apriorismes”, ha insistit.