Ens reunim amb la directora de l’AETIB

Ens reunim amb la directora de l’AETIB

Avui una delegació del Fòrum de la Societat Civil ens hem reunit amb Antònia Alomar, directora de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB). La delegació ha estat conformada per Palma XXI, el GOB, les Fundacions Darder-Mascaró i Arca.

La responsable de l’AETIB ens ha explicat el següent:

Hi ha 141.000 milions d’euros dels fons europeus vinculats a la recuperació a la situació COVID. A la conferència de presidents l’estiu passat es va insistir en el fet que aquests s’administrarien amb cogovernança amb les CCAA, però la informació va variant i és un poc confusa.

Eix – 1 – turisme sostenible / transformació sostenible, 1.900 milions d’euros > hi ha poca informació, però diuen que serien projectes de tipus dinamització del turisme rural, actuacions de reconversió de destinacions madures, productes sostenibles, etc.

Eix 2 – relacionat amb la desestacionalització. Aquestes dues línies s’atorgarien “directament” a la Comunitat Autònoma, el GOIB ha de presentar abans de l’estiu un pla conformat per projectes.

Altres tres eixos anirien per concurrència, però encara no hi ha informació suficient, el que es sap és que serien cofinançaments, tant per part pública com privada. Aquests eixos serien: competitivitat (amb èmfasi en economia circular), desenvolupament de producte i digitalització.

L’AETIB ha començat a fer feina en la línia de reconversió de destinacions madures, concretament a Platja de Palma, Calvià, Sant Antoni, Cala Millor i algunes actuacions a Menorca. Amb actuacions com per exemple qualitat de l’aigua, millora de producte, etc. El més important seria l'”esponjament selectiu” (proposta de l’AETIB de fer fons de compra d’infraestructures obsoletes per reconvertir-los en ús social, espais verds, etc.).

L’AETIB també presentarà un pla de turisme sostenible, a petició de la Secretaria d’Estat per embellir destinació, recuperació de patrimoni cultural i actuacions més petites que les de reconversió, però en la mateixa línia de reequilibrar turisme i territori.

En digitalització i formació proposen passarel·les per reciclar/reconvertir treballadors/es d’un sector a un altre, per exemple del sector turístic a l’audiovisual.

També es desenvoluparà una estratègia d’economia circular que es vol dissenyar de forma participativa, gràcies a un finançament d’INTERREG, i després fer la seva implementació amb els fons de COVID per a aquest tema. Es vol vincular aquesta estratègia amb la reconversió també de l’anomenada oferta complementària, orientada a la promoció del producte local.

AETIB vol obrir un MDI (manifestació d’interès) perquè persones, empreses, etc, puguin enviar propostes i projectes de cara a aquest pla que s’ha de presentar a la secretaria d’Estat.
El principal dubte és de quins diners es disposarà, de moment s’està dissenyant el pla, reunions amb interlocutors, etc. També se’ns informa de la distribució de les CCAA pels fons europeus. Nosaltres demanam que ens destinin més fons  degut a  la important reducció del PIB  per l’impacte de la COVID sobre el turisme.

Des del Fòrum s’han defensat les següents línies d’acció:

  • Reconversió de zones turístiques amb reducció de places. El GOB adverteix del perill de canvis d’usos pel que fa a la planificació urbanística.
  • Vincular el turisme amb l’economia i producte local i l’agricultura (pensant tant en foravila com en les zones periurbanes, per exemple a través dels parcs agraris), i la reducció de turistes en general amb el potenciament d’altres sectors.
  • Importància de vehicular moltes d’aquestes propostes de l’AETIB i del GOIB a través d’una oficina de coordinació estratègica, perquè s’hi traslladi a qui pertoqui.
  • Tenir cura de l’ordenació urbanística a la primera línia de costes, que és una de les grans deficiències de l’ordenació urbanística, especialment a Mallorca i Eivissa, vinculat a l’adaptació al canvi climàtic (la responsable informa que en aquest sentit es vol crear un observatori a Cala Millor, sobre canvi climàtic).Se’ns demana opinió sobre la creació d’un Fons de compra pública (de places, d’infraestructures obsoletes), suggerim que ha d’estar vinculat a reducció de places i a un pla elaborat amb cogovernança, amb participació de la societat civil. La gerent de l’AETIB respon que es prioritzaria, entre altres coses, l’habitatge públic, especialment de cara als joves. El pla de l’AETIB seguirà aquestes línies generals, però s’ha de coordinar amb Presidència.

One thought on “Ens reunim amb la directora de l’AETIB”

  1. Rafel Perelló Gelabert ha dit:

    Molt interessant. Per poder vehicular els projectes, aquells q no tenim la preparació tècnica suficient per navegar dins les proceloses aigües de gestió dels fons europeus, lleis comunitàries, etc, hauriem de disposar d’un manual d’autoajuda, un manual d’ús, per poder presentar projectes acceptables. Una mena d’instruccions d’ús d’aquest invent. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *